5 lipca 2008, 13:00-16:00
Organizator : Stowarzyszenie Rowerowe Zielony Szlak
ul. Zdrojowa
0601 257 429
PĘTLA KARKONOSKO-IZERSKA - 5-6 lipca 2008 r. PROGRAM w Świeradowie-Zdroju
|
Czy rekord 35 min. 23 sek. Darka Baranowskiego zostanie pobity? Najlepszy obecnie polski zawodowy kolarz górski Marek Galiński zapowiedział swój start i chęć ustanowienia nowego rekordu trasy oraz zdobycia głównej nagrody wysokiej klasy roweru szosowego marki Olsh. Ma szanse to uczynić, gdyż ostatnio prezentuje wysoką formę, a jego czas z zeszłego roku jest bliski rekordu (36 min.). |
Również sam rekordzista trasy planuje się pojawić, gdyż jak sam mawia, to jedyny w Polsce podjazd który przypomina mu najcięższe wspinaczki na Tour de France czy Vuelta Espania.
Przede wszystkim jest to jednak impreza otwarta, przeznaczona dla amatorów i każdy może w niej uczestniczyć. Zawodowi kolarze nadają jej jedynie odpowiedniego kolorytu. Niemniej, dystanse 141 km pierwszego dnia i 86 km drugiego z sumą przewyższeń ponad 3.000 m eliminuje rowerzystów którzy mało trenują.
Główny organizator Cezary Zamana chce by impreza przyciągnęła jak najwięcej miłośników rowerów, a wspomnienia o niej zostały na długo w pamięci. Dlatego stworzył nowatorską formułę ścigania się na rowerach na zasadach startów wspólnych i wolnych przejazdów. Starty wspólne to odcinki około 30 km, a wolne przejazdy są 15-kilometrowe. Jedynie końcówka wyścigu to krótkie OS-y, ale za to bardzo wyczerpujące.
Trasa wyścigu jest bardzo przemyślana pod względem sportowym (trudność trasy), bezpieczeństwa (starty do OS-ów pod górę i całkowicie wyłączone z ruchu samochodowego), z zabezpieczeniem medycznym i bufetami na trasie.
Malowniczość trasy nie ma sobie równych, gdyż przebiega po najbardziej atrakcyjnych drogach Kotliny Jeleniogórskiej i Przedgórza Izerskiego, a widok na finałowym podjeździe Przełęczy Karkonoskiej zapiera dech w piersi.
Wykonanie: amistad.pl © Świeradów-Zdrój, ul. 11 Listopada 35, 59-850 Świeradów-Zdrój; tel. (75) 78 16 489; email: it@swieradowzdroj.pl | Deklaracja dostępności