Dni i godziny otwarcia Czarci Młyn

ZWIEDZANIE MŁYNA

środa - sobota 9:00-16:00 (wejście o każdej pełnej godzinie, ostatnie o 15:00)

Czas zwiedzania: ok. 30 minut

Grupy zorganizowane prosimy o wcześniejszą rezerwację telefonicznie: 75 78 45 325 lub mailową:

czarcimlyn@swieradowzdroj.pl

ZWIEDZANIE W WAKACJE I FERIE ZIMOWE

wtorek - niedziela 11:00-17:00 (wejście o każdej pełnej godzinie, ostatnie o 16:00)

WARSZTATOWE WTORKI:

W każdy wtorek (z wyjątkiem ferii i wakacji) o 9:00 lub 12:00

Ilość miejsc: 10 (w przypadku grup dziecięcych: 20; wtedy dzieci pracują w parach)

W programie między innymi:

-poznawanie receptur i sposobów wypiekania pieczywa,

-nauka tworzenia idealnego ciasta

-rozpoznawanie zbóż i produktów potrzebnych do wypieku

-zwiedzanie „Czarciego Młyna”

-warsztaty w CEE „Izerska Łąka”

-ubijanie masła (śmietana we własnym zakresie)

Więcej informacji do pobrania w zakładce Warsztatowe wtorki

ZAPISY NA WARSZTATY:

tel. 75 78 45 325, mail: czarcimlyn@swieradowzdroj.pl lub Facebook

 

REUGLAMIN korzystania z obiektu >>>

CZARCI MŁYN

Podróż „od ziarenka do bochenka” zaczyna się w sali z oryginalnymi maszynami młyńskimi z 1890 roku oraz repliką koła wodnego mierzącego ponad 6 metrów. Podczas zwiedzania wysłuchają Państwo dawnych historii o tym, jak produkowana była mąka, zobaczą słynny zabytkowy piec chlebowy oraz przepiękną Salą Biesiadną wraz ze zdjęciami dawnej Czerniawy-Zdrój. Ponadto mogą Państwo przespacerować się wokół młyna po Ogrodzie Roślin i Ziół oraz zobaczyć strumień, który napędzał młyńskie koło. To wspaniała okazja, aby przenieść się w czasy, kiedy to wielką wartością była produkcja mąki i wypiek chleba.

Młyn położony jest na Czarciej Łące, którą tworzymy wraz z Centrum Edukacji Ekologicznej „Izerska Łąka”. Jest to budynek, który znajduje się tuż nad młynem. Prelekcja dotycząca Gór Izerskich, ciemnego nieba oraz życia owadów zaczyna się o każdej pełnej godzinie, a podczas wykładu można zobaczyć gwiezdną mapę nieba nad Górami Izerskimi, odwzorowaną na sklepieniu sali kinowej.

Serdecznie zapraszam,

Młynarka Kinga